post operativ informasjon

Postoperativ informasjon ved kirurgiske inngrep.

 

OBS: IKKE SPIS ELLER SKYLL MUNNEN DE FØRSTE 2 TIMENE ETTER OPERASJON.

 

Normale reaksjoner etter et kirurgisk inngrep i munnhulen.

 

Blødning

Det er helt normalt at det blør litt det første døgnet etter operasjonen. Skyll ikke med vann, men sørg for kompresjon(trykk) mot såret, for eksempel ved å bite fast sammen i min 20 min på en kompress eller et rent sammenrullet lommetørkle.

 

Hevelse og blåmerke

Normalt oppstår hevelse både i munnen og ansiktet. Hevelsen når toppen etter 2 døgn, for så og avta gradvis. Ved de fleste operasjoner kan man bruke ispakning mot den delen av ansiktet som er operert. Legg på i intervaller a`20 min. Pass på for sterk nedkjøling. Brukes operasjonsdag.

 Hevelse som siger nedover hals skal sjekkes.

Blåmerke kan oppstå. Det er helt ufarlig og forsvinner uten behandling.

 

Smerter

Det vil vanligvis oppstå smerter etter operasjonen. De er sterkest idet bedøvelsen går ut, og når toppen etter ca 10 timer. Bruk smertestillende tabletter som foreskrevet, samt ispakning.

 

Kroppsanstrengelse

Unngå tungt arbeid eller større fysisk aktivitet de første dagene etter operasjon. Litt tålmodighet i starten sørger for raskere og mer komplikasjonsfri tilheling.

 

Spising

Det kan være vanskelig med tygging av vanlig kost etter inngrepet. Imidlertid er det viktig for en rask og god tilheling at kroppen tilføres næring. De første par dager etter inngrepet bør en bruke bløt kost og rikelig drikke.

 

Redusert gapeevne

Etter visse operasjoner oppstår en viss grad av stivhet i kjevemusklene som gjør at en ikke kan gape så høyt som vanlig. Dette er en vanlig reaksjon, og trenger vanligvis ingen behandling. Besværet forsvinner som regel etter 1 til 2 uker – enda raskere hvis en utfører noen gapeøvelser hver dag. Ta kontakt dersom en synes det går for lang tid før normal gapeevne gjenoppnås.

 

Feber

Det første døgnet kan kroppstemperaturen være lett forhøyet. Dersom temperaturen stiger ytterligere det påfølgende døgn, ta kontakt med klinikken for kontroll.

 

Munnhygiene

God sårtilheling krever god munnhygiene. Bruk munnskyllevann- gjerne klorhexidin, de første dagene. Bruk myk tannbørste og lette bevegelser.
Visdomstenner i underkjeven:

Husk å fjerne evnt. veke etter 3 dager.

Ved fjerning av visdomstenner i underkjeven får du med en skyllesprøyte. Etter at første uken er gått etter operasjon, bør en begynne å benytte sprøyten 1 gang daglig for å få skyllet ut matrester som ellers vil samle seg i kaviteten. Skylling anbefales gjerne første måneden etter inngrep, eller til en føler en får gjort godt nok rent med bare tannbørste.

 

Røyking, Snus og alkohol

Røyking, snus frarådes operasjonsdagen. Det tilrådes forsiktighet med alkohol første døgnet etter operasjon.Utviklet av NetPower
©2011 |   FORUS TANN- OG KJEVEKLINIKK  |  LURAMYRVEIEN 12, 4313 SANDNES  |  TELEFON 51 96 99 99  | 
FooterInformation
FooterInformation
FooterInformation
FooterInformation